Granola

Nog een recept uit de tijd waarin ik een ketogeen dieet volgde. Zelfgemaakt granola! En omdat deze zo lekker is heb ik hier nog steeds altijd een pot van staan.

Ingrediënten:
80 gram amandelschaafsel
100 gram lijnzaad
100 gram zonnebloempitten
100 gram pompoenpitten
100 gram walnoten, grof gehakt
125 gram hazelnoten, waarvan tweederde grof gehakt
150 gram kokosschilfers

2 eiwitten
80 gram kokosolie
1 eetlepel vanilleextract
50 gram zoetstof, ik gebruik tegenwoordig honing
3 eetlepels kaneel


Bereiding:
Klop de eiwitten stijf. Smelt de kokosolie op een laag pitje en laat daarna enigszins afkoelen tot lauw.
Mix eerst de kaneel en het vanilleextract door de eiwitten en mix daarna de gesmolten kokosolie er doorheen. Als laatst voeg je de zoetstof toe en mix of roer je deze nog even goed door het eiwitmengsel heen.

Meng alle noten en zaden behalve de kokosschilfers door elkaar. De kokosschilfers verbranden snel in de oven dus die doen we er aan het einde pas bij.

Meng het eiwitmengsel door de noten en spreid de massa uit op één bakplaat. Ik doe daar een siliconenmatje onder maar je kunt ook gewoon bakpapier gebruiken. Maak het niet een glad oppervlak maar duw met de rand van een spatel randen in de massa zodat het oppervlak juist grillig wordt.

Verwarm de heteluchtoven (met circulatiestand) op 165 graden Celcius. Ik heb gemerkt dat het een beetje zoeken is welke temperatuur goed werkt. Voor mijn oven is dat 165 graden maar geen oven is hetzelfde natuurlijk. je kunt dus beginnen met eens ene batch maken op 165 graden en eens kijken of het resulaat goed is voor jou.

Als de oven op temperatuur is doe dan de bakplaat 20 minuten in de oven. Haal daarna de bakplaat er uit, breek met een spatel de massa in grove of fijnere stukken, net wat je fijn vindt. Doe dan de kokosschilfers er over heen en roer deze een beetje door de brokken heen. Zet de bakplaat daarna nog 5 minuten in de oven. Je zult zien dat de kokoschilfers dan al een bruine kleur krijgen dus als je ze veel langer in de oven zou laten dan verbranden ze.

Haal de bakplaat uit de oven. Je zult merken dat de granola nog enigszins zacht aanvoelt. Als je de boel laat afkoelen wordt het echter knapperig.

In een afgesloten pot is de granola verrassend lang houdbaar. Lekker met (plantaardige) yoghurt, blauwe bessen en eventueel een scheutje ahornsiroop!

Een reactie plaatsen