Kipworst met salie en citroen

Onlangs was ik zo bevoorrecht dat ik een workshop worst maken bij Meneer Wateetons mocht volgen. Zonder meer een aanrader voor de meer-dan-gemiddelde-vleesliefhebber. Eén van de worsten die we maakten was een kipworst van kippendijfilet met tijm en citroenrasp. Omdat ik nog nooit verder kwam dan worst van varkensvlees, vond ik dit een interessante. Het was een lekker worstje maar de smaak vond ik ietwat mat. De consistentie was echter prima, hij hapte lekker weg. Tijd dus om dit zelf eens dunnetjes over te doen en er wat meer smaak aan toe te voegen.

Men neme:
1 kilo kippendijfilet (hier zit nog wat vet aan wat goed is voor dit worstje)
2,5 gram verse tijm (alleen de blaadjes)
15 gram zout
7,4 gram verse salie (alleen de blaadjes)
rasp van 1 citroen
0,5 gram gemalen peper
7,5 gram pijnboompitten, geroosterd en iets gestampt
sap van 1 citroen
slok witte wijn

Alle bovenstaande ingrediënten zijn eigenlijk naar smaak, behalve het zout dat luistert wel nauw. Ik maakte bijvoorbeeld worst van 2 kilo kippendijfilet en gooide daar één pakje verse salieblaadjes bij. Dat was toevallig 14,8 gram, vandaar de 7,4 gram salie per kilo. De pijnboompitten had ik toevallig nog liggen en geven een leuke bite.

Kippendijfilet door de Fleischwolf (zeg maar een elektrische Porkert) gehaald en het resulterende gehakt met alle andere ingrediënten 4 minuten in de Kitchenaid gemengd tot een plakkerig geheel.

Kipgehakt voor en na het mengen

Deze farce met het worstkanon in een varkensdarm geperst.

Ik vond dit een erg lekker worstje. Heel smaakvol. De citroen en salie zijn heel duidelijk aanwezig en vind ik een lekker combinatie. De tijm proef je niet zo, maar er zat dan ook niet zo heel veel in. Achteraf hadden wat gehakte groene olijven ook niet misstaan in dit worstje.
Nou de vriezer is weer gevuld voor een tijdje.

Kipworst met salie

 

Een reactie plaatsen