Zadencrackers

Een tijdje heb ik een ketogeen dieet gevolgd. Hierbij eet je zeer weinig koolhydraten. Om af en toe toch een lekker crackertje te kunnen eten moest ik zelf aan de slag. Hierbij het recept van heerlijk zadencrackers die ik nog steeds altijd heb staan en waarvan ik ook alleen maar enthousiaste reacties krijg.

Zadencrackers ingrediënten
Ingrediënten

Ingrediënten:
100 gram pompoenpitten
100 gram zonnebloempitten
100 gram ongeroosterde sesamzaadjes
60 gram
ongebroken lijnzaad

3 eetlepels pyslliumvezels (verkrijgbaar bij de bio-winkel)
400 mililiter koud water
1/2 theelepel zout

Bereiding:

Meng de 4 soorten zaden met een lepel door elkaar.
Meng de psylliumvezels door het zadenmengsel.
Los het zout op in het water. Hierdoor mengt het zout beter door de massa.
Giet het water bij het zadenmengsel en meng het even goed door. Het is belangrijk dat de psylliumvezels goed verspreid zijn door het mengsel anders krijg je later klonten van samenplakkende psylliumvezels in je crackertjes. Maakt voor de smaak niet zo veel uit maar het hecht het beste als alles goed gemengd en verspreid is.
Laat 30 minuten staan.

Psylliumvezels absorberen veel water en maken het mengsel een beetje gelatineus. Dit zorgt voor binding tussen de zaden en zo kun je de massa mooi uitstrijken op een bakblik. In de oven verdampt al het water weer maar de psylliumvezels blijven zorgen voor hechting tussen de zaden. Zo krijg je een mooi stevig crackertje.

Na 30 minuten zul je zien dat de sesamzaadjes boven zijn komen drijven. Deze zijn wat lichter dan de andere zaden. Daarom de massa nog even goed door elkaar scheppen zodat je een egaal verdeelde massa hebt.

De massa die je nu hebt is voldoende voor twee bakblikken (42cm breed x 35cm diep) maar dit is ook afhankelijk van hoe dik of dun je de crackertjes maakt.
Ik leg altijd een siliconen bakmatje op de bakplaat maar een strook bakpapier werkt ook.
Vervolgens smeer je de helft van het mengsel uit over een bakblik.

Uitsmeren werkt goed met een siliconen spatel. Een lepel kan ook.

Naar smaak kun je de massa dun uitsmeren of iets dikker houden. Als je het te dun uitsmeert breken de crackertjes na het bakken wel iets makkelijker.

Zet de crackers nu in de oven op 150 graden gedurende twee uur. Na 30 minuten haal je de bakplaten even uit de oven om de crackers in te snijden. Dit kan met een scherp mes of een pizzasnijder. Als je de crackers niet insnijdt zijn ze na bereiding niet netjes te breken.

Insnijden met een mes of pizzasnijder

Na twee uur in de oven is al het water verdampt en zijn de zaden een beetje geroosterd. Doordat al het water er uit is zijn de crackers ook lang houdbaar zonder slap of oud te worden. Maar heel lang gaan ze hier meestal niet mee…

Het resultaat

Een reactie plaatsen