Ossentong, rundertong, koeientong. Tong dus…

Vroeger at ik alles waarvan ik het niet raar zou vinden als een kind dat niet zou eten. Zo ook tong. Ossentong wel te verstaan. Ik was er gek op. Voor mijn eigen kinderen koop ik wel eens plakjes tong voor op brood en dat vinden ze erg lekker. Van de uitleg dat het echt een koeientong was daar op hun boterham waren ze niet onder de indruk. Ik vertelde dat hun oma vroeger ook wel eens een hele koeientong klaar maakte en dat ik daar dol op was. Vanaf dat moment hebben ze me niet meer met rust gelaten: “wij willen ook koeientong eten”.

Tong

Omdat ik zelf nog nooit een tong had klaargemaakt leek het me een mooi experiment. Onlangs was het dan zo ver. Bij thuiskomst werd de tong door mijn zoon uit mijn handen getrokken en vol trots aan een toevallig aanwezig vriendje gepresenteerd. Deze draaide vol afschuw zijn hoofd weg en wilde er niet eens naar kijken.
Ik kocht een tong waarvan het keelgedeelte al was verwijderd. Dit schijnt een lastig klusje te zijn, dus kijk je slager even vriendelijk aan…

 

Tong

De tong heb ik eerst anderhalve dag in koud zout water laten weken (10 gram zout per liter). Dit is reinigingsstap 1 en dient om eventuele onreinheden / bloed uit de tong te halen. Inderdaad kleurde het water wat rood, dus dit is een functionele stap, maar een dagje was waarschijnlijk lang genoeg geweest.

 

Reinigingsstap 1

Na het zoutbad de tong afdrogen en met grof zout ontdoen van laatste viezigheid en eventueel slijm (reinigingsstap 2). Zout is hier een geschikt middel voor. Daarna weer goed afspoelen om het zout te verwijderen.

 

Reinigingsstap 2

De tong 5 minuten koken in water zonder toevoeging. Dit is de derde en laatste reinigingsstap.

 

Reinigingsstap 3

Hierna de tong gelegd in zout water (5 gram zout/liter). Hier hebben we onder toevoeging van de volgende ingrediënten een mooi bouillonnetje van gemaakt:

1 grote ui
4 wortels
peterselie
flinke theelepel foelie
6 kruidnagels
8 laurierblad
eetlepel zwarte peperkorrels
tijm naar smaak
2 runderbouillonblokjes (valsspelert!)

 

Na het koken

Na 3 uur zachtjes in dit vocht te hebben gekookt is de tong gaar. Het overgebleven vocht zeven en inkoken tot gewenste concentratie. Invriezen voor later gebruik.
Hierna moet je, terwijl de tong nog warm is, het buitenste vel verwijderen. Dit pel je er als het ware af.

Ontvellen

Vervolgens in plakjes snijden en serveren. Ik had er een madeirasaus bij gemaakt. Een klassieke combinatie, las ik zo links en rechts, maar ik wil het er liever niet over hebben. Ik ben niet goed in het maken van sauzen, dat is weer eens bevestigd.

Snijden

Opdienen

Het was net als vroegâh. Heerlijk! Een heel eigen smaak, niet echt vergelijkbaar met iets anders.
We hadden een tong van 1,4 kilo en ik verheugde me vooraf op de restjes die ik nog dagen op mijn brood als ontbijt of lunch zou hebben, maar niets van dat alles. Ik ben zelf geen kleine eter, maar de kinderen had ik nog niet eerder drie keer om meer zien vragen. Alles was op.
Volgende keer misschien eens een olifantentong proberen.

Morbide grapje

 

 

24 gedachten over “Ossentong, rundertong, koeientong. Tong dus…”

 1. Na aankoop heb ik de runder tong in de diepvries geplaatst.
  Wil hem bewaren tot de feestdagen. Hoe behandel ik hem na ontdooien?
  En welke sauzen zijn er nog meer bij te serveren? Ik dacht aan een zure saus.
  Via tablet.

  • Nadat de tong ontdooit is kun je hem gewoon bereiden zoals hierboven beschreven, beginnend bij het weken in zout water.
   De klassieke saus bij tong is een madeirasaus. Ik ben zelf niet echt van de sauzen dus kan je daarin niet echt adviseren.
   Succes en eet smakelijk in elk geval!

  • Een zure saus dan maak je uw runder tong kapot, kan eerder naar een iets zoete saus gaan of zoals de traditie wil een madeira saus met verse champignons erin op basis van het kookvocht van de tong,,,, HEERLIJK

 2. Indonesische smoor van rundertong. Superheerlijk!!
  Google op ” smoor lidah”. Je vindt tientallen recepten, alle net ff anders. Ik raad aan om geen sambal of pepers te gebruiken, behalve dan gemalen peper. Met rijst, gekookte aardappels of puree. Alle soorten groente ( gewoon stomen) passen erbij. Gezond.

 3. Vandaag voor het eerst in mijn 60 jarig bestaan, ossentong gegeten..
  Ik vind het niet voor herhaling vatbaar….zo smakeloos…bbbrrrrr…

  Nooit meer..

  • Nou Jan Schot,dan is de beteiding niet goed geweest!
   Ik ben er nu op mijn oude dag na ruim 20 jaar opnieuw mee bezig.
   Vanochtend van allerlei verse groenten, kruiden, peper, zout en rundvlees bouillonblokjes het kookvocht voor de tong klaargemaakt.
   Daarin heb ik zojuist de voorbereide tong gelegd. Het kookvocht zouter dan normaal vanwege het dikke vel van de tong.
   Deze tong woog ca.1,7 kg en zag er bij aankomst al geweldig uit.
   Na ca. 1 5 uur zachtjes koken,ga ik kijken of er al een stukje vel los wil laten. Zo niet doorgaanmet zachtjes pruttelen of tegende kook aan.
   Als ie gaar is,even laten rusten en dan het vel eraf trekken.
   Ikzelf doe dan de ontvelde tong weer terug in de warme bouillon,zodat de smaken er nog meer intrekken.
   Zelfs koud is ie dan héérlijk!

   Ook mijn kinderen waren er van jongs af aan dol op. Trouwens de hele familie!
   Het was echt genieten

   Probeer het maar eens op bovenstaande manier …

 4. Wij eten er al jaren een zurige Bechamel saus bij!

  bechamelsaus(60 gr. Boter+30 gr. Bloem+4 dl. van de tong bouillon) klop 2 eieren los met een lepeltje saus en voeg het bij de bechamel. Doe er een flinke lepel kappertjes en een scheutje vocht ervan erbij. Leg tong er nog even in om te warmen!

 5. De smaak mistte een beetje en het leek, ondanks 3 uur in de pan, wel rubber. Het was een leuk experiment, maar ik verheug me op de pizza die over een half uurtje bezorgt word……

 6. Ik lust het zelf niet Maar mijn hondje is hier heel gek op dus ik neem geregeld een half ons voor haar mee bij de slager ik gebruik het als beloning voor bijv na het kammen tandenpoetsen dit vind ze echt niet leuk zijn ook vrij dominante handelingen maar als ik daar na haar wat rundertong geef is het weer helemaal goed

 7. Wij zijn allemaal grote liefhebbers van rundertong / kalfstong. En inderdaad, het liefst met madeirasaus. Ongelofelijk lekker!

 8. Een rundertong die op de speciale manier klaargemaakt is, met tomatenpuree en groenten en madeira en champignons en vleesbolletjes is een delicatesse, natuurlijk smaakt een koeietong niet echt lekker als je niets van saus hebt om erbij te geven en ze niet in die saus geweekt is.
  Wij zijn echt verzot op verse koeietong, diepvriestong is minder goed en komt in vele gevallen niet van Belgische runderen

 9. Ik bak de in plakken gesneden tong na de volledige bereiding zachtjes in biologische grasroomboter , daarna versgemalen zout en peper erop en smullen maar.
  Meer heeft het wat mij betreft niet nodig

 10. Ik ga zatrrdag rundertong maken. Mijn moeder maakte het idd ook altijd. Wie weet wat je erbij eet? Aandappels en groenten? Of andere leuke tips??

 11. Lekker is lekker , als het maar smaakt !! . Maar als je het eens goed wil doen, een tip. Meesterlijke klassiekers op de Website van Njam. Sterrenchef Goossens legt daar haarfijn uit hoe het moet :-).

 12. Niks Kerry en weet ik veel wat voor saus.
  Maak er dat typische Vitello smaakje aan .

  Met tonijn dus en inderdaad kappertjes
  .
  Tong kan tegenwoordig goed in slowcooker en de smaak is subliem.
  Het is puur, gezond en los van het sausje onbewerkt.

Een reactie plaatsen