Gepekeld en warm gerookt buikspek

Onlangs had ik voor het eerst in geruime tijd weer eens zin en tijd om wat lekkers klaar te maken.
Bij een biologische slager kocht ik 2 kilo buikspek. Dit buikspek heb ik 19 uur gepekeld in een oplossing van 2,5 liter water en 112 gram nitrietzout. Hierna heb ik het buikspek nog 24 uur gemarineerd in een mengsel van zoete en zoute ketjap, bruine suiker en 5 spices. Vervolgens het buikspek opgerold en gebonden tot een rollade.

Buikspek na pekelen en marineren
Na pekelen en marineren

Vermomd als rollade

Daarna was het zover. Op de site Blue Smoke BBQ staat beschreven hoe je je Weber op een zodanige manier kan inrichten dat het mogelijk is de temperatuur naar zo’n 90 a 100 graden te krijgen. Daardoor is het mogelijk je vlees gedurende vele uren op de BBQ langzaam gaar te laten worden. Gecombineerd met wat hickory rookhout wordt het geheel ook nog eens subtiel gerookt. De enige catch is dat je niet te veel rookhout moet gebruiken want anders wordt het te overheersend. Van Weber zijn hickory wood chuncks te krijgen. Dit zijn grotere stukken hout. Als je er daar één tegelijk van gebruikt (uiteraard eerst weken in water)  geeft dat een goed resultaat.
Eerst moeten we de BBQ op temperatuur brengen. Dit duurt even en is te controleren door een kerntemperatuurmeter door de ontluchtingsgaten aan de bovenkant te steken, tenzij je zo’n nieuwe Weber hebt waar de thermometer al ingebouwd zit. Het verlagen van de temperatuur doen we door de beluchtingsgaten aan de onder en bovenkant te knijpen. Ze moeten beiden eigenlijk bijna dicht staan. Hierdoor worden de briketten eigenlijk gesmoord. Ja moet alleen even uitkijken dat de temperatuur niet te laag wordt. Als de temperatuur onder de 90 graden daalt is het mijn ervaring dat je briketten aan het doven zijn. Voor dan wat meer zuurstof toe.

Na het buikspek 4 uur op die manier gerookt te hebben hebben we hem van de BBQ afgehaald.
Daarna hebben we hem nog 2,5 uur in de oven gezet op 130 graden, om een kerntemperatuur van zo’n 65 graden te bereiken.

Gepekeld en warm gerookt buikspek 1

Het resultaat was een heerlijk mals stuk vlees, waar we twee dagen van genoten hebben!!

Gepekeld en warm gerookt buikspek 2

 

 

Een reactie plaatsen