Verse Chorizo

De recente aanschaf van het boek “Over Worst” van Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder heeft mijn worstvuur weer wat aangewakkerd. Het was alweer schandalig lang gelden dat ik mijn laatste saucijs uit de Porkert perste.
Omdat ik gerookt paprikapoeder (Pimentón) zo lekker vind, werd het deze keer verse chorizo. Omdat mijn Pimentón al enige tijd voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum was heb ik wat nieuwe besteld op http://www.made-in-spain.nl/ . Een leuke, betaalbare website met allerlei lekkere Spaanse hapjes en andere zaken. De dag na de bestelling had ik alles ’s ochtends vroeg in huis!
Nieuwsgierig geworden door de goede verhalen toog ik naar Slagerij de Wit in de Wakkerstraat in Amsterdam en kocht daar bij Erik een mooi stuk procureur, kinnebakspek, colorozo en een osseworst. De tour door de keuken kreeg ik er gratis bij.

Het vlees klein gesneden en vet en vlees gescheiden gehouden. Het plan was om gedroogde en verse chorizo te maken. Voor de verse worst wilde ik vlees/vet de verhouding 3:2 gebruiken.

Van worstlog.com haalde ik een recept voor verse chorizo dat er bijzonder smakelijk uit zag. Ik houd wel van een gekruid hapje, dus de ingrediënten waren als volgt (hoeveelheden per kilo):

15 gram zout
10 gram suiker
4 tenen knoflook
20 gram pimentón
3 gram witte peper
8 gram geroosterde en gemalen koreanderzaad
3 gram geroosterde en gemalen komijn
10 gram gesneden verse oregano
2 gram geroosterd venkelzaad

Het vullen
Stukje kinderarbeid…

Het vlees gemalen en gekruid en een nachtje in de koelkast gelegd. Vandaag de worsten gedraaid (althans, daar heb ik wat ouderwetse kinderarbeid voor aangewend) en natuurlijk de farce even gepocheerd om te proeven. Heerlijk!

De dag daarna de worstjes gebraden. Er kwam erg veel vet vrij dus ik heb hem of te sterk verhit of de farce niet goed gemengd. De smaak was echter goed!! Zelfgemaakt verse chorizo. Een aanrader!

Verse chorizo
De score wordt bepaald
 

 

Een reactie plaatsen