Pork Knuckle, Eisbein, Schweinehaxe: geroosterde varkensschenkel!

Menig tripje naar Praag heeft mij verslingerd doen raken aan Schweinehaxe, Eisbein, Pork knuckle ofwel geroosterde varkensschenkel! Deze wordt daar traditioneel geroosterd geserveerd met mierikswortelsaus.
De eerste keer dat ik het bestelde was ergens in een donker restaurant dat ik later nooit meer heb kunnen terugvinden. “1200 gram pork nuckle” stelde het menu. Watertandend bestelde ik dit en eenmaal gegeten was ik verkocht. Geen gezeur over een stukje vet meer of minder, gewoon de hele schenkel met spek en zwoerd er aan. Een echt mannengerecht. Je krijgt Asterix en Obelix visioenen, wil eigenlijk met je handen eten (en niet twee vingertjes, nee, de hele vuist), het vlees met je tanden afscheurend. Maar ik ben netjes opgevoed hè…

Afijn, tijd om het zelf eens te maken.
Bij de hoofdstedelijke groothandel een paar mooie exemplaren uit de vriezer gevist.

Het viel nog niet mee om een goed recept van internet te vissen, maar uiteindelijk vond ik een recept dat zijn oorsprong in Duitsland vindt.
Eerst marineer je de schenkels 4 dagen in een mengsel van:

rode wijn
italiaanse kruiden
2 eetlepels five-spices poeder
veel thijm
gemalen zwarte peper
1 in ringen gesneden ui
knoflook (naar smaak, in mijn geval: veel!)
3 laurierblaadjes
gember
4 eetlepels zout
3 eetlepels bruine rietsuiker

Dit mengsel vul je aan met water tot de schenkels helemaal onder staan. Ik gebruik een (speciaal voor kookdingetjes aangeschafte) 10 liter emmer  om 4 schenkels te marineren. De hoeveelheid wijn vs water moet je zelf een beetje bepalen. De hoeveelheden kruiden en specerijen zijn altijd een beetje naar smaak,vind ik.

varkensschenkels

Vervolgens kook je de schenkels 2 uur in de marinade. Nu ben ik altijd een beetje terughoudend over het koken van vlees. Ik heb daar altijd schoenzool-visioenen bij. Maar goed, je probeert eens wat… Ik moet zeggen dat de schenkels na het koken er al aardig lekker uit zien.

 

Gekookte varkensschenkels

Vervolgens heb ik ze een paar uur in de koelkast gelegd omdat het nog geen tijd was om te eten.
Daarna de schenkels nog 1 uur in de oven gelegd op 190 graden. Het geheel krijgt dan een mooi bruin kleurtje en het zwoerd wordt lekker knapperig.
Geserveerd met wat zelfgemaakte, 2 jaar oude, zuurkool.

Gebraden varkensschenkel met zuurkool

 

 

5 gedachten over “Pork Knuckle, Eisbein, Schweinehaxe: geroosterde varkensschenkel!”

 1. De schweinehaxe gaat zo uit de pan en vanavond de oven in. Ik ben heel erg benieuwd. Ik heb dit gerecht in beieren op en moest en zou het thuis gaan proberen. Ik hou je op de hoogte van het resultaat.

  Gr. Nick

 2. Goeiemiddag mannen,
  Ik wil vrijdag 2 bovenbenen met zwoerd en al.
  24 in een pekelbad leggen. Dan afdrogen, injecteren met kriekbier.
  0p de bbq beetje rookhout erbij tot een kern van 75graden.

  Ben benieuwd

Een reactie plaatsen