Zuurkool

Ook een mooie toepassing van zout is het maken van zuurkool. Dit wilde ik ook eens proberen.
Een mooie biologische witte kool op de kop getikt.
Eerst 50 gram zout per liter water opgelost. Ik had 3 liter nodig voor mijn kool.
Deze oplossing een nachtje in de koelkast af laten koelen.
De witte kool in heel dunne reepjes gesneden met de snijmachine.

De kool in de zoutoplossing gelegd, stukje kaasdoek er overheen en iets verzwaard met wat schoteltjes, zodat de kool goed onder water blijft. Losjes afdekken met een deksel of stukje plastic folie.
2 weken laten staan in een niet al te warme ruimte. Ik koos voor de kruipruimte.

Na 20 dagen de zuurkool gezeefd en een paar stukjes geproefd. De smaak was tussen zout en zuur in. Niet heel bijzonder. Waarschijnlijk had ik het iets langer moeten laten staan.
Het vocht gekookt en een nachtje af laten koelen in koelkast. Hierna weer bij de zuurkool gegoten. Dit procedé staat beschreven in Charcuterie. Het zal wel zijn om eventuele schadelijke bacteriën koud te stellen.
Het idee was om kort hierna onszelf te verblijden met wat zelf gefabriceerde zuurkool. Echter, op onverklaarbare wijze heeft de zuurkool nog twee jaar in onze koelkast gestaan. In het begin “kwam het er niet van” om zuurkool te eten, en na verloop van tijd durfde ik niet zo goed meer in verband met het risico op een vroegtijdige en pijnlijke dood. Toch ging het me te ver om het zaakje weg te gooien, ik was er tenslotte al zo lang mee bezig.
Onlangs heb ik (voor de zekerheid alleen voor mezelf) dan toch een beetje van mijn eigen zuurkool klaargemaakt. En … ik leef nog.
De zuurkool was nog steeds niet heel bijzonder en te zout. Achteraf las ik ergens dat ik de witte kool in het begin nog had moeten kneuzen. Goed aanstampen dus. Hierdoor help je de melkzuren een beetje op gang.  Maar toch, voor iets wat al twee jaar stond te rijpen was ik trots op het resultaat. En op deze post, die aantoont dat ik het kan navertellen.

De zuurkool stond erg goed naast een gebraden varkensschenkel.

Zuurkool met gebraden varkensschenkel

 

Een reactie plaatsen